Snoeien in maart

Snoeien in maart

In maart begint het nieuwe tuinseizoen. Pak de snoeischaar en knip de winter weg. Heel veel planten, struiken en bomen kunnen nu gesnoeid worden, ook als ze al uitlopen. Wees resoluut, want snoeien doet bloeien! Geef meteen speciale mest, dan geniet je straks van heel veel kleur en geur.

Rozen snoeien

Snoei alle stam-, klim- en struikrozen, met uitzondering van rozen die eenmalig bloeien (in mei-juni). Snoei de takken terug tot 10 tot 15 centimeter boven de grond. Een roos op stam snoei je terug tot 10 of 15 centimeter boven het ‘entpunt’, waar de takken uit groeien, net boven een naar buiten gericht ‘oog’ (zo’n uitstekend puntje). Snoei ook alle iele, dunne en dode takjes weg. Bij een klimroos knip je alle zijtakken terug tot op circa 5 centimeter van de hoofdtak. Laat ook hier altijd een oog aan de zijtak zitten.

NB Maart is ook een goede maand om rozen te planten, in de volle grond en in pot. Kijk eens bij het ruime assortiment rozen in ons tuincentrum in Den Helder.

Laatbloeiende clematis snoeien

Er zijn clematissen die nu al knoppen hebben en bijna gaan bloeien, dus die laat je ongemoeid. Maar alle bosranken die in de zomer bloeien, zoals de Clematis viticella en Clematis orientalis, kun je nu terugsnoeien tot zo’n 30 centimeter boven de grond, vlak boven een paar bladknopjes.

Lavendel, salie, kerrieplant en heiligenbloem snoeien

Deze kruidachtige gewassen zijn vorstgevoelig, dus snoei ze als er nauwelijks nog kans op strenge nachtvorst is. Snoei ze lichtjes in vorm en nooit tot op het kale hout, want dan lopen ze meestal niet meer uit. De heiligenbloem (Santolina) kun je iets verder inkorten; met ongeveer een derde.

Pluimhortensia en hortensia ‘Annabelle’ snoeien

Deze kun je nu diep terugsnoeien tot zo’n 25 centimeter boven de grond, want deze hortensia’s bloeien op het nieuwe hout. Zakten de takken van de ‘Annabelle’ afgelopen jaar wel erg diep door het gewicht van de enorme witte bloemen? Snoei hem dan iets minder ver terug. Dan vormt de struik iets kleinere bloemen, maar wel stevigere takken.

NB Er is een nieuwe hortensia die de ‘sterke Annabelle’ wordt genoemd, omdat deze struik ook heel grote witte bloemen krijgt, maar stevigere takken vormt en dus geen ondersteuning nodig heeft. Kijk in ons tuincentrum in Den Helder naar de   Hydrangea arborescens ‘Incrediball’ of ‘Strong Annabelle’.

Vlinderstruik (Buddleja) snoeien

Wees resoluut en knip alle takken terug tot op 50 tot 70 centimeter, boven twee bladparen, want de struik bloeit op het nieuwe hout

Klimop, coniferen en taxushagen snoeien

Klimop en coniferen kun je nu fatsoeneren door uitstekende ranken en takken af te knippen. Een oudere taxushaag kun je flink terugsnoeien, zelfs tot op het kale hout. Gebruik voor dikke takken een takkenschaar of (elektrische) snoeizaag. Een jonge haag snoei je lichtjes in vorm. Snoei een taxushaag altijd van beide zijden licht taps toelopend naar boven, zodat alle takken – ook de onderste – genoeg zonlicht vangen.

Buxus snoeien

Voor buxusstruiken, -hagen en -snoeivormen geldt de vuistregel: snoeien in de maanden waar geen ‘r’ in zit. Nog even wachten dus. Voor het mooiste resultaat snoei je buxus in mei en nog een keer in augustus in vorm. Controleer de buxus wel nu al op die vermaledijde buxusmot en geef alvast buxusmest om de struik sterker te maken.

Laatste snoeitip: knip oud, lelijk blad van de kerstroos (Helleborus) weg. Je ziet de bloemen beter en er vormen zich meteen nieuwe, frisse bladeren.