9 vroege moestuinklussen

9 vroege moestuinklussen

Rol je mouwen maar op, want het moestuinseizoen begint! Of je nu een aparte moestuin, een vierkante-meterbak of een kruidentuin hebt of die wilt beginnen, je kunt nu al heel veel zaaien en planten, zodat je straks geniet van je eigen verse, gezonde en smakelijke oogst.

9 vroege moestuintips

  1. Kies een zo zonnige mogelijke plek voor je moes- en kruidentuin of vierkante-meterbak.
  2. Maak de grond klaar om te zaaien en te planten. Verwijder afgestorven planten en onkruid, schoffel en spit de grond eventueel om en verspreid een er gecomposteerd tuinafval, gecomposteerde houtsnippers of bladeren of mest over.
  3. Je kunt ook potten en bakken gebruiken, zeker voor het kweken van je eigen kruiden en kleine groente- en fruitsoorten, zoals sla, aardbeien en dwergfruitboompjes. Zorg dat de potten en bakken goed schoon zijn en een gat in de bodem hebben zodat overtollig regenwater weg kan lopen. Vul de potten en bakken met speciale moestuingrond.
  4. Zaaien maar! Je kunt nu, mits de grond niet te koud en te nat is, al heel veel ter plekke zaaien, zoals dille, dragon, erwten, meiraap, knolselderij, pastinaak, peterselie, prei, raapstelen, radijs, schorseneren, snijbiet, spinazie, spruitjes, tuinbonen, (lente)ui, (veld)sla en wortels.
  5. Je kunt nu ook al groente- en fruitsoorten planten, zoals aardperen, bessenstruiken, leifruitbomen, bloemkool, broccoli, peulen, sla en tuinbonen.
  6. Zaai in de vensterbank of kas artisjok, aubergine, basilicum, courgette, komkommer, oregano, paprika’s, pepers, rozemarijn, salie, tijm en tomaten voor.
  7. Vergeet niet een label met de naam van de groente of het kruid dat je gezaaid of geplant hebt erbij te zetten.
  8. Houd voor de zekerheid vliesdoek en cloches bij de hand om de jonge gewassen in de volle grond tegen nachtvorst te beschermen.
  9. Houd slakken in de gaten en op afstand met koperringen, cloches, fijngemalen eierschalen, koffiedik, schelpen, grind of split.